Wijn bewaren


Er is geen enkele wijn ter wereld hetzelfde. Land en streek van herkomst, druivenras, wel of geen lagering op hout, en wat voor hout? Barrique of grote vaten, nieuw of oud Frans eikenhout, of Hongaars eikenhout uit de heuvels van Zemplen? Waaruit bestaat de bodem, is dit zand of klei, kiezels of kalk? Hoe ligt de wijngaard ten opzichte van de zon, is er veel of weinig water aanwezig? Welke technieken past de wijnboer toe? Al deze factoren bepalen uiteindelijk de smaak, kleur, geur, en afdronk, bij welke gerechten de wijn past, of u de wijn wel of niet lekker vindt, en of hij geschikt is om lange tijd te bewaren.

Bewaarwijnen zijn slechts een klein deel van de totale wijnmarkt, ongeveer 5%. Wat is een bewaarwijn? Dit is een wijn waarvan de kleur, smaak en geur zich onder de juiste omstandigheden in de fles qua complexiteit en kwaliteit ontwikkeld, ook wel rijpen genoemd. Om er echt van te genieten moet een bewaarwijn ‘op dronk’ zijn voordat u hem drinkt. 

Barolo 1967

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ‘Barolo’s uit Italië. Een ‘gewone’ Barolo heeft minstens twee jaar houtrijping gehad en mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven voor de verkoop. Een Barolo uit het wijnjaar 2010 zal dus pas eind 2013 te koop zijn. Voordat deze Barolo ‘op dronk’ is moet u ongeveer 5 tot 7 jaar geduld hebben. Pas dan zijn de tannines in de wijn zacht genoeg om de smaak van de Nebbiolo druiven tot haar recht te laten komen. 

Indien u dit soort wijnen verzamelt en lang wenst te bewaren en u niet beschikt over een geschikte kelder is de aanschaf van een wijnbewaarkast een goede keuze. Een  wijnbewaarkast beschermt uw wijn tegen temperatuurschommelingen, luchtverontreiniging en UV straling zodat deze zich in alle rust kan ontwikkelen tot het moment van ontkurken is aangebroken.

Vraag ons om de mogelijkheden voor het lang en veilig opslaan van wijn. Afhankelijk van het soort en de hoeveelheid wijn die u wenst te bewaren, reiken wij u graag de mogelijkheden aan.

Voor vrijblijvend advies over onze producten of het koelen en bewaren van wijn in het algemeen kunt u telefonisch contact met ons opnemen: 035-5336578