Techniek

Wijnklimaatkasten maken gebruik van drie verschillende koeltechnieken die elk hun specifieke eigenschappen hebben.

Thermo-Elektrisch

Mini wijnkoelers zijn uitgerust met het ‘Peltier’ element. Dit is een elektrisch component dat thermische energie, ofwel warmte, verplaatst van een koude naar een warme plek. Dit systeem is relatief voordelig en wordt voornamelijk toegepast in onze kleinere instapmodellen. Er zijn ook enkele Thermo-Elektrische wijnklimaatkasten met een wat sterker Peltier Element verkrijgbaar.

Eigenschappen:

-       compact en voordelig
-       koelt max. 15 graden ten opzichte van omgevingstemperatuur
-       stil en trillingvrij
-       bevat geen koelvloeistoffen
-       direct te gebruiken na transport*
-       niet geschikt voor inbouw

Plaats dit type wijnkoelkast nooit op een verwarmde vloer of op een andere warmtebron zoals een koelkast of radiator, en zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op valt. Zorg rondom voor 10 cm vrije ruimte voor voldoende ventilatie.

*Dunavox Thermo-Elektrische wijnkoeling kunt u bij droog weer direct in gebruik nemen na transport. Tijdens transport in natte weersomstandigheden kan zich vocht afzetten op het elektrische gedeelte van de wijnklimaatkast en dient u eerst een uur te wachten voordat u hem in gebruik neemt.

Compressor / Warmtepomp

De meeste wijnklimaatkasten zijn uitgevoerd met een compressor die dienst doet als warmtepomp. In de kast bevindt zich een element waarin koelvloeistof verdampt en zo warmte aan zijn omgeving onttrekt. De gassen worden via een gesloten systeem getransporteerd en buiten de kast door een compressor tot vloeistof geperst waardoor het zijn thermische energie weer afgeeft.

Eigenschappen:

-       krachtig koelsysteem
-       groot temperatuurbereik
-       bevat koelvloeistof
-       betrouwbaar, lange levensduur
-       modellen met en zonder koolstoffilter
-       veel modellen zijn geschikt voor inbouw en onderbouw


Dynamische Compressor Koeling

Onze meest geavanceerde wijnklimaat- en wijnbewaarkasten beschikken over dynamische compressor koeling. Dit systeem bevat een dubbele achterwand waarachter de lucht gekoeld wordt en omlaag zakt. Op deze manier komen de wijnflessen niet in contact met het koelelement, ontstaat er een natuurlijke luchtcirculatie en blijft de temperatuur zeer stabiel op alle niveaus in de kast. In combinatie met een koolstoffilter die de lucht reinigt wordt een ideaal klimaat voor het bewaren en rijpen van speciale wijnen gecreëerd.