Ideale drinktemperatuur

 

Steeds meer wijndrinkers ontdekken dat de juiste drinktemperatuur cruciaal is om het aroma en de smaak van wijn optimaal tot zijn recht te laten komen. Toch wordt hier in de praktijk nog te weinig rekening mee gehouden.
 

Witte wijn

In de meeste huishoudens wordt witte wijn bij een temperatuur van 4-6 graden Celsius bewaard. Voor de goedkopere en zoete witte wijnen is dit niet zo'n probleem, maar bij wijn van goede kwaliteit met een complexe smaak wordt een drinktemperatuur van 11 - 12 graden geadviseerd. Bij deze temperatuur komen de geur- en smaakstoffen beter vrij.

 

Rode wijn

Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld en dus te warm gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius. Wij adviseren u de wijn zelf nog iets koeler te bewaren, op een temperatuur van 16 - 17 graden Celsius, omdat de wijn in het glas nog iets zal opwarmen nadat hij uit de wijnklimaatkast komt.

 

Rosé wijn

In de zomer is rosé een geliefd verkoelend drankje. Deze vaak wat fruitige wijnen kunnen het dan ook goed hebben om wat kouder gedronken te worden, op een temperatuur van 6-9 graden Celsius. Ook hier geldt dat hij wat kouder bewaard mag worden, omdat de wijn eenmaal ingeschonken snel opwarmt door contact met warme lucht en zonlicht. 

 

Sante!