Informatie

WIJNKLIMAATKASTEN

De afgelopen decennia zijn de populariteit en consumptie van wijn in Nederland enorm gestegen. Steeds meer mensen weten wat er zoal te koop is, wat ze zelf lekker vinden en wat voor wijn er bij een specifieke maaltijd of gelegenheid past.

Er is tegenwoordig enorm veel keuze! Zowel bij de supermarkt, de vakslijter als in de horeca is een uitgebreid aanbod uit de klassieke en nieuwe wijn wereld, gemaakt van een grote variëteit aan druivenrassen. Er is rood, wit en rose. Mousserend, droog en zoet. Variërend in prijs van enkele euro’s voor een liter huiswijn tot duizenden euro’s voor een exclusieve fles uit een topjaar.

De smaak en kwaliteit van wijn wordt door vele factoren beïnvloed. Het druivenras en het ‘terroir’, ofwel de ligging en samenstelling van de grond waarop hij groeit. De hoeveelheid neerslag en zonneschijn in een seizoen. De manier waarop de wijnboer de grond bewerkt en zijn planten snoeit en voedt. Het moment van oogsten en het vinificatieproces. Dit alles bepaald uiteindelijk de kleur, geur, smaak en afdronk van een wijn. Maar daar stopt het niet want eenmaal in de fles blijft de wijn zich ontwikkelen onder invloed van beweging, licht, warmte en zuurstof.

Een koele donkere kelder met een constante temperatuur en luchtvochtigheid leent zich uitermate goed om wijn rustig te laten rijpen. Helaas zijn maar weinig moderne huizen hiermee uitgerust maar met behulp van een wijnklimaatkast kunt u deze omstandigheden uitstekend nabootsen om uw wijn zorgeloos te bewaren.

Een wijnklimaatkast kan twee verschillende functies hebben:

1.     Lang bewaren van wijn op een temperatuur van rond de 12 graden Celsius
2.     Wijn opslaan op serveertemperatuur (Rood 18 graden. Wit 9-11 graden.)

Dunavox biedt een zeer breed assortiment kwalitatieve wijnkoelkasten, wijnklimaatkasten en wijnbewaarkasten tegen een concurrerende prijs. Van stijlvolle compacte modellen voor 12 flessen tot geavanceerde kasten met meerdere klimaatzones, UV-werend glas en actieve koolstoffilters die plek bieden aan 200 flessen. Geschikt voor keuken, woonkamer, kantoor en restaurant. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!

TECHNIEK

De wijnklimaatkasten van Dunavox maken gebruik van drie verschillende koeltechnieken die elk hun specifieke eigenschappen hebben.

Thermo-Elektrisch

De thermo-elektrische wijnkoelkasten van Dunavox zijn uitgerust met het ‘Peltier’ element. Dit is een elektrisch component dat thermische energie, ofwel warmte, verplaatst van een koude naar een warme plek. Dit systeem is relatief voordelig en wordt voornamelijk toegepast in onze kleinere instapmodellen. 

Eigenschappen:

-       compact en voordelig
-       koelt max. 15 graden ten opzichte van omgevingstemperatuur
-       stil en trillingvrij
-       bevat geen koelvloeistoffen
-       direct te gebruiken na transport*
-       niet geschikt voor inbouw

Modellen:

-       Dunavox 8.25DG
-       Dunavox 12.35DG
-       Dunavox 18.52DG
-       Dunavox 21.60DG
-       Dunavox 68 Duo Koelkast

Plaats dit type wijnkoelkast nooit op een verwarmde vloer of op een andere warmtebron zoals een koelkast of radiator, en zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op valt. Zorg rondom voor 10 cm vrije ruimte voor voldoende ventilatie.

*Dunavox thermo-elektrische wijnkoelkasten kunt u bij droog weer direct in gebruik nemen na transport. Tijdens transport in natte weersomstandigheden kan zich vocht afzetten op het elektrische gedeelte van de wijnklimaatkast en dient u eerst een uur te wachten voordat u hem in gebruik neemt.

Compressor / Warmtepomp

De meeste wijnklimaatkasten van Dunavox zijn uitgevoerd met een compressor die dienst doet als warmtepomp. In de kast bevindt zich een element waarin koelvloeistof verdampt en zo warmte aan zijn omgeving onttrekt. De gassen worden via een gesloten systeem getransporteerd en buiten de kast door een compressor tot vloeistof geperst waardoor het zijn thermische energie weer afgeeft.

Eigenschappen:

-       krachtig koelsysteem
-       groot temperatuurbereik
-       bevat koelvloeistof
-       betrouwbaar, lange levensduur
-       modellen met en zonder koolstoffilter
-       veel modellen zijn geschikt voor inbouw en onderbouw

Modellen:

Alle Dunavox wijnklimaatkasten en wijnklimaatkasten keuken modellen.

Dynamische Compressor Koeling

Onze meest geavanceerde wijnklimaat- en wijnbewaarkasten beschikken over dynamische compressor koeling. Dit systeem bevat een dubbele achterwand waarachter de lucht gekoeld wordt en omlaag zakt. Op deze manier komen de wijnflessen niet in contact met het koelelement, ontstaat er een natuurlijke luchtcirculatie en blijft de temperatuur zeer stabiel op alle niveaus in de kast. In combinatie met een koolstoffilter die de lucht reinigt wordt een ideaal klimaat voor het bewaren en rijpen van speciale wijnen gecreëerd.

Modellen:

-       Dunavox DX-200.450K
-       Dunavox DX-154.396K
-       Dunavox DX-181.490DSK


WIJN BEWAREN

Er is geen enkele wijn ter wereld hetzelfde. Land en streek van herkomst, druivenras, wel of geen lagering op hout, en wat voor hout? Barrique of grote vaten, nieuw of oud Frans eikenhout, of Hongaars eikenhout uit de heuvels van Zemplen? Waaruit bestaat de bodem, is dit zand of klei, kiezels of kalk? Hoe ligt de wijngaard ten opzichte van de zon, is er veel of weinig water aanwezig? Welke technieken past de wijnboer toe? Al deze factoren bepalen uiteindelijk de smaak, kleur, geur, en afdronk, bij welke gerechten de wijn past, of u de wijn wel of niet lekker vindt, en of hij geschikt is om lange tijd te bewaren.

Bewaarwijnen zijn slechts een klein deel van de totale wijnmarkt, ongeveer 5%. Wat is een bewaarwijn? Dit is een wijn waarvan de kleur, smaak en geur zich onder de juiste omstandigheden in de fles qua complexiteit en kwaliteit ontwikkeld, ook wel rijpen genoemd. Om er echt van te genieten moet een bewaarwijn moet ‘op dronk’ zijn voordat u hem drinkt. 

Barolo 1967

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ‘Barolo’s uit Italië. Een ‘gewone’ Barolo heeft minstens twee jaar houtrijping gehad en mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven voor de verkoop. Een Barolo uit het wijnjaar 2010 zal dus pas eind 2013 te koop zijn. Voordat deze Barolo ‘op dronk’ is moet u ongeveer 5 tot 7 jaar geduld hebben. Pas dan zijn de tannines in de wijn zacht genoeg om de smaak van de Nebbiolo druiven tot haar recht te laten komen. 

Indien u dit soort wijnen verzameld en lang wenst te bewaren en u niet beschikt over een geschikte kelder is de aanschaf van een wijnbewaarkast een goede keuze. Een  wijnbewaarkast beschermt uw wijn tegen temperatuurschommelingen, luchtverontreiniging en UV straling zodat deze zich in alle rust kan ontwikkelen tot het moment van ontkurken is aangebroken.

Vraag ons om de mogelijkheden voor het lang en veilig opslaan van wijn. Afhankelijk van het soort en de hoeveelheid wijn die u wenst te bewaren, reiken wij u graag de mogelijkheden aan.

Voor vrijblijvend advies over onze producten of het koelen en bewaren van wijn in het algemeen kunt u telefonisch contact met ons opnemen: 035-5336578