DOMETIC


 De naam Dometic (voorheen onderdeel Electrolux) bestaat vanaf 1997, echter werd de basis al in 1922 gelegd, omdat toen twee Zweedse studenten (Carl Munters en Baltzar von Platen), de absorptietechnologie uitvonden. Sinds 1997 is Dometic gangmaker in de wijnbewaarkasten markt als het gaat om absorptiekoeltechnologie.

Dometic is een bedrijf van wereldformaat, voor de Nederlandse markt is Wijnklimaatkastkopen.nl prefered supplier van Dometic voor de levering van Dometic absorptie Wijnbewaarkasten en de geheel nieuwe lijn Dometic Compressor Wijnklimaatkasten.

Dometic is een partner waarop u kunt bouwen. Een uitstekende verkoopondersteuning en garantienaleving zorgen ervoor dat wij aan uw wensen en eisen kunnen voldoen en tijdig kunnen leveren. 

Wat is Absorptiekoeling?

Absorptiekoeling is een unieke koelmethode die een warmtebron gebruikt om energie te leveren voor het koelsysteem. Absorptie Wijnbewaarkasten van Dometic zijn geschikt voor het langdurig en geheel trillingsvrij en geruisloos bewaren van uw kostbare wijnen.

 

*** Wat zegt Wikipedia?

Dit koelprincipe gebruikt twee vloeistoffen in plaats van één enkel: de koelvloeistof (bijvoorbeeld ammoniak) en een vloeistof die men absorptievloeistof noemt die dienst doet als compressor op moleculaire schaal. Dit kan water zijn maar meestal ammonia. Dit is een oplossing van ammoniak in water in een variabele concentratie volgens de verschillende fases van het proces.

De vloeibare ammoniak wordt verdampt langs de koude zijde (de verdamper). Nu neemt de vloeistof de verdampingswarmte op; het zet zich om in gasvormige ammoniak.

De gasvormige ammoniak wordt geabsorbeerd door de vloeibare ammonia in lage concentratie die nu een hoger geconcentreerde waterige oplossing van ammoniak wordt.

Deze oplossing wordt opgewarmd in een “koker”: de vloeibare ammoniak verdampt, zijn druk en zijn temperatuur stijgen, de waterige oplossing wordt opnieuw mager en verarmt. Ze regenereert opnieuw een oplossing met een lage ammoniakconcentratie.

De warme vloeibare oplossing van ammoniak in water wordt afgekoeld in een radiator en keert daarna terug naar het absorptiecompartiment.

Parallel passeert de gasvormige uitgekookte of gedistilleerde ammoniak van hoge druk en hoge temperatuur doorheen een andere radiator om af te koelen (nu worden de calorieën van het systeem geëvacueerd), hetgeen volstaat om het te doen terugkeren naar een vloeibare fase voor een volgende cyclus.

Het systeem bestaat uit twee circuits:

Circuit 1 : klassiek circuit met verdamper en condensor met als koelmedium ammoniak

Circuit 2 : Ter vervanging van de compressor is er een circuit met een waterige ammoniakoplossing. Er zijn twee concentratieniveaus :

Lage concentratie : nu zuigt hij ammoniak in deze oplossing. (pompwerking) (absorptiekoeler).

Hoge concentratie: deze wordt uitgedistilleerd in de “koker” met behulp van de verbranding van gas ofwel via elektrische verwarming. Het distillaat, de zuivere ammoniak wordt daarna gecondenseerd waarna hij toegevoerd wordt aan circuit 1.

***bron Wikipedia

Voor een overzicht van de wijnbewaarkasten van DOMETIC klikt u hier